Odżywianie człowieka to bardzo ważna rzecz.

Opublikowano: 20 listopada, 2024

W Gminnej Bibliotece Publicznej w Złotej odbyło się spotkanie przy herbatce i dotyczyło tego co ważne. Pani Marzena Schultz - Magister Zdrowia Publicznego opowiedziała o sobie – że z zawodu jest specjalistką do spraw zdrowia . Wspomniała, że na tym polu jest bardzo dużo pracy, aby zmieniać ludzkie przyzwyczajenia i poglądy na kwestie zdrowia. Rozpoczęła swoją wypowiedź od wskazania źródła, z którego korzystała. Jest nim książka pt. „Nowoczesne zasady odżywiania: przełomowe badanie wpływu żywienia na zdrowie” autorstwa amerykańskiego biochemika Thomasa Colina Campbella. Książka ta została oparta o badania naukowe w kwestii wpływu na zdrowie człowieka. Uczestnicy spotkania dowiedzieli się, że na świecie istnieje kilka tzw. niebieskich stref, w których ludzie dożywają do wieku ponad 100 lat w dobrym zdrowiu fizycznym i psychicznym. Wpływ na to mają różne czynniki, ale jednym z decydujących jest dieta oparta wyłącznie na produktach roślinnych i wartościowych odżywczo.

Pani Marzena przytoczyła przykład, iż Japończycy, mieszkańcy wyspy Okinawy, posiadają kilku bardzo bliskich przyjaciół i pielęgnują te swoje relacje, podczas gdy Amerykanie mają tylko jednego przyjaciela. Wspomniała również o lekarzu ze wspólnoty Adwentystów Dnia Siódmego w Loma Linda w Kalifornii, który dożył ponad 100 lat życia, a jeszcze w wieku 97 lat przeprowadzał operacje chirurgiczne. Ta strefa znajduje się w USA i jest rodzajem wyspy ludzi zdrowo odżywiających się w kraju, gdzie wielu jego mieszkańców nie przestrzega zdrowej diety, bo królują tam fast-foody.

Innym ważnym punktem spotkania było zwrócenie uwagi na nową piramidę żywieniową, która co jakiś czas ulega zmianom i jest poszerzana o nowe istotne elementy.

Prelegentka opowiedziała również o różnych rodzajach produktów żywnościowych, których używa w swojej kuchni, przybliżając ich wartości odżywcze. Stwierdziła też, że warto utrzymywać stałą liczbę posiłków 2-3 dziennie i nie podjadać między nimi, bo nasze organy, które odpowiadają za trawienie nie mają możliwości odpoczynku, kiedy co jakiś czas dokarmiamy je ponownie.

Miła i sympatyczna atmosfera sprawiła, że uczestnicy, których większość stanowiły kobiety pytali o wiele kwestii, które ich interesowały, a część z nich podzieliła się swoimi doświadczeniami i wiedzą w temacie zdrowego odżywiania i żywności.

Wszyscy uczestnicy wychodzili ze spotkania bardzo zadowoleni i deklarowali chęć uczestnictwa w kolejnych. Przy okazji można było obejrzeć wystawę prac Pani Elżbiety Szczęsnej ze Złotej z Haftu Krzyżykowego oraz wystawę Lalek motanek Pani Kazimiery Chłoń z Krakowa.

Serdecznie zapraszamy na kolejną Prelekcje o zdrowym jedzeniu , która odbędzie się w styczniu.

Źródło: GBP

spotkanie

menu-circlecross-circle