Zdrowe odżywianie

Opublikowano: 30 stycznia, 2025

W Bibliotece w Złotej odbyła się druga prelekcja o zdrowym odżywianiu, z ekspertem zdrowia publicznego Panią Marzeną Schultz.

Prowadząca przypomniała najważniejsze zagadnienia poruszone w trakcie listopadowej prelekcji – na temat korzyści płynących ze spożywania węglowodanów złożonych, roli warzyw, owoców oraz błonnika i roślin strączkowych w profilaktyce chorób dietozależnych. Omówiła różnice między cukrami prostymi i złożonymi oraz szkodliwość spożywania żywności wysoko przetworzonej . Następnie skupiła się na pozytywnych aspektach białka roślinnego oraz takich zagadnieniach jak: naturalne zamienniki cukru oraz najlepsze źródła białka i wapnia. Pani ekspert przygotowała do degustacji pasztet z soczewicy czerwonej oraz sałatkę z kaszy kuskus z pieczarkami , pomidorami suszonymi, bakaliami i słonecznikiem Zaprezentowała także przepisy i książki dotyczące zdrowego odżywiania i rozmaite zdrowe produkty, które mogą posłużyć jako zamienniki szkodliwych bądź nadmiernie kalorycznych produktów.

Kolejne spotkanie zaplanowano na koniec lutego, będzie ono odbywało się na zasadzie praktycznych warsztatów zdrowego komponowania posiłków. Będziemy mogli zobaczyć jak przygotowywać m.in. smaczne, pożywne zielone koktajle oraz pożywne pasty i pasztety na chleb. Zapraszamy.

Galeria

menu-circlecross-circle